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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Agropecuária Oeste. |
Data corrente: |
29/09/2023 |
Data da última atualização: |
29/09/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Autoria: |
SILVA, J. A. N. da; ARCOVERDE, S. N. S.; SOUZA, C. M. A. de; SILVA, C. J. da. |
Afiliação: |
JOÃO ALFREDO NETO DA SILVA, AGRAER; SÁLVIO NAPOLEÃO SOARES ARCOVERDE, UNIVERSIDADE FEDERAL DA GRANDE DOURADOS, DOURADOS; CRISTIANO MÁRCIO ALVES DE SOUZA, UNIVERSIDADE FEDERAL DA GRANDE DOURADOS, DOURADOS; CESAR JOSE DA SILVA, CPAO. |
Título: |
Níveis de palhiço e velocidades de enleiramento na cana-de-açúcar em diferentes épocas de colheita. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Nucleus, v. 20, n. 1, p. 155-170, 2023. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Manter quantidade de palhiço da cana-de-açúcar no solo é fundamental para potencializar a produção e a longevidade da cultura, todavia além de saber qual a quantidade adequada deve-se considerar a ação do equipamento utilizado para o enleiramento que pode influenciar as soqueiras da cana-de-açúcar. O objetivo deste trabalho foi avaliar o crescimento e a produtividade da cana-de-açúcar submetida a níveis de palhiço sobre o solo e à ação mecânica do enleirador em diferentes velocidades de trabalho, para diferentes épocas de colheita. A área experimental foi conduzida em Dourados, MS, com cana-soca de terceiro corte, nas épocas 1 (variedade RB 855156, ciclo precoce), época 2 (variedade RB 835486, ciclo médio) e época 3 (variedade RB 835054, ciclo tardio). Em cada época de colheita promoveu-se o enleiramento do palhiço residual em quatro velocidades de trabalho (0 (manual); 7,1; 9,7; 11,6 e 14,2 km h-1) e manteve-se sobre o solo quatro níveis de palhiço (0; 5; 10 e 15 Mg ha-1 ). Foram avaliados altura de colmos, diâmetro dos colmos, número de colmos ha-1, produtividade (TCH) e análises tecnológicas (Brix, AR da cana, Pol da cana e ATR). Conforme o aumento da velocidade de enleiramento do palhiço ocorre aumento da altura e redução do diâmetro do colmo e do TCH da variedade de ciclo médio RB 835486 (época 2), todavia proporciona melhoria da qualidade tecnológica da cana-de-açúcar mantendo a produção de açúcares dos colmos da cana por hectare (TAH). Recomenda-se utilizar maior velocidade de enleiramento (14,2 km h-1 ) associado ao recolhimento parcial do palhiço da cana-de-açúcar correspondente a níveis de 5 a 10 Mg ha-1 de palhiço, sem prejuízo à produção de açúcares dos colmos da cana por hectare. MenosManter quantidade de palhiço da cana-de-açúcar no solo é fundamental para potencializar a produção e a longevidade da cultura, todavia além de saber qual a quantidade adequada deve-se considerar a ação do equipamento utilizado para o enleiramento que pode influenciar as soqueiras da cana-de-açúcar. O objetivo deste trabalho foi avaliar o crescimento e a produtividade da cana-de-açúcar submetida a níveis de palhiço sobre o solo e à ação mecânica do enleirador em diferentes velocidades de trabalho, para diferentes épocas de colheita. A área experimental foi conduzida em Dourados, MS, com cana-soca de terceiro corte, nas épocas 1 (variedade RB 855156, ciclo precoce), época 2 (variedade RB 835486, ciclo médio) e época 3 (variedade RB 835054, ciclo tardio). Em cada época de colheita promoveu-se o enleiramento do palhiço residual em quatro velocidades de trabalho (0 (manual); 7,1; 9,7; 11,6 e 14,2 km h-1) e manteve-se sobre o solo quatro níveis de palhiço (0; 5; 10 e 15 Mg ha-1 ). Foram avaliados altura de colmos, diâmetro dos colmos, número de colmos ha-1, produtividade (TCH) e análises tecnológicas (Brix, AR da cana, Pol da cana e ATR). Conforme o aumento da velocidade de enleiramento do palhiço ocorre aumento da altura e redução do diâmetro do colmo e do TCH da variedade de ciclo médio RB 835486 (época 2), todavia proporciona melhoria da qualidade tecnológica da cana-de-açúcar mantendo a produção de açúcares dos colmos da cana por hectare (TAH). Recomenda-se utilizar maior velo... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Cana soca; Colheita mecanizada. |
Categoria do assunto: |
A Sistemas de Cultivo |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1156996/1/2-Artigo1.-Fitotecnica-Tese-Joao-Nucleus-25-05-23-1.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Agropecuária Oeste (CPAO) |
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URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Florestas. |
Data corrente: |
04/12/2023 |
Data da última atualização: |
08/12/2023 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
A - 3 |
Autoria: |
MICHELON, T. B.; VIEIRA, E. S. N.; PANOBIANCO, M. |
Afiliação: |
THOMAS B. MICHELON, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ; ELISA SERRA NEGRA VIEIRA, CNPF; MARISTELA PANOBIANCO, FEDERAL UNIVERSITY OF PARANÁ. |
Título: |
Spectral imaging and chemometrics applied at phenotyping in seed science studies: a systematic review. |
Ano de publicação: |
2023 |
Fonte/Imprenta: |
Seed Science Research, v. 33, p. 9-22, 2023. |
DOI: |
https://doi.org/10.1017/ S0960258523000028 |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
Abstract The evaluation of the genetic quality of a seed lot is crucial for the quality control process in its production and commercialization, as well as in the identification of superior genotypes and the verification of the correct crossing in plant breeding programmes. Current techniques, based on the identification of seed morphological characteristics, require skilled analysts, while biochemical methods are time-consuming and costly. The application of spectral imaging analysis, which combines digital imaging with spectroscopy, is gaining ground as a fast, accurate and non-destructive method. The success of this technique is closely linked to chemometric techniques, which use statistical and mathematical tools in data processing. The aim of the work was to evaluate the main procedures in terms of spectral image analysis and chemometric procedures applied in seed phenotyping and its practical application. A systematic review was conducted using the PRISMA methodology, in which a total of 1304 articles were identified and screened to the inclusion of 44 articles pertaining to the scope. It was concluded that spectral image analysis has a high ability to classify seeds of different genotypes (93.33%) in a range of situations: between cultivars; hybrids and progenitors; and hybrids and lines, as well as in the separation of coated seeds. Accurate classification can be obtained by different strategies, such as the choice of the equipment type, the spectrum range and extra features, guided by the characteristics of the species, as well as in the choice of algorithms and dimensionality reduction procedures for the optimization of models when there is a large amount of data. Despite the fact that the practical application of this technique in seed phenotyping still needs to be developed for use in laboratories with large volumes of analyses, lots, genotypes and harvests. Research has been accelerated to overcome the practical challenges of this method, as seen in works using model update algorithms, online classification systems, and real-time classification maps. Thus, there are strong indications that the application of multispectral image analysis will reach the routine of seed analysis laboratories. MenosAbstract The evaluation of the genetic quality of a seed lot is crucial for the quality control process in its production and commercialization, as well as in the identification of superior genotypes and the verification of the correct crossing in plant breeding programmes. Current techniques, based on the identification of seed morphological characteristics, require skilled analysts, while biochemical methods are time-consuming and costly. The application of spectral imaging analysis, which combines digital imaging with spectroscopy, is gaining ground as a fast, accurate and non-destructive method. The success of this technique is closely linked to chemometric techniques, which use statistical and mathematical tools in data processing. The aim of the work was to evaluate the main procedures in terms of spectral image analysis and chemometric procedures applied in seed phenotyping and its practical application. A systematic review was conducted using the PRISMA methodology, in which a total of 1304 articles were identified and screened to the inclusion of 44 articles pertaining to the scope. It was concluded that spectral image analysis has a high ability to classify seeds of different genotypes (93.33%) in a range of situations: between cultivars; hybrids and progenitors; and hybrids and lines, as well as in the separation of coated seeds. Accurate classification can be obtained by different strategies, such as the choice of the equipment type, the spectrum range and extra ... Mostrar Tudo |
Palavras-Chave: |
Classificação; Deep learning; Espectroscopia; Hyperspectral imaging; Imagem hiperespectral; Machine learning; Multispectral imaging; Seed classification. |
Thesagro: |
Semente. |
Thesaurus NAL: |
Spectroscopy. |
Categoria do assunto: |
K Ciência Florestal e Produtos de Origem Vegetal |
Marc: |
LEADER 03093naa a2200277 a 4500 001 2159100 005 2023-12-08 008 2023 bl uuuu u00u1 u #d 024 7 $ahttps://doi.org/10.1017/ S0960258523000028$2DOI 100 1 $aMICHELON, T. B. 245 $aSpectral imaging and chemometrics applied at phenotyping in seed science studies$ba systematic review.$h[electronic resource] 260 $c2023 520 $aAbstract The evaluation of the genetic quality of a seed lot is crucial for the quality control process in its production and commercialization, as well as in the identification of superior genotypes and the verification of the correct crossing in plant breeding programmes. Current techniques, based on the identification of seed morphological characteristics, require skilled analysts, while biochemical methods are time-consuming and costly. The application of spectral imaging analysis, which combines digital imaging with spectroscopy, is gaining ground as a fast, accurate and non-destructive method. The success of this technique is closely linked to chemometric techniques, which use statistical and mathematical tools in data processing. The aim of the work was to evaluate the main procedures in terms of spectral image analysis and chemometric procedures applied in seed phenotyping and its practical application. A systematic review was conducted using the PRISMA methodology, in which a total of 1304 articles were identified and screened to the inclusion of 44 articles pertaining to the scope. It was concluded that spectral image analysis has a high ability to classify seeds of different genotypes (93.33%) in a range of situations: between cultivars; hybrids and progenitors; and hybrids and lines, as well as in the separation of coated seeds. Accurate classification can be obtained by different strategies, such as the choice of the equipment type, the spectrum range and extra features, guided by the characteristics of the species, as well as in the choice of algorithms and dimensionality reduction procedures for the optimization of models when there is a large amount of data. Despite the fact that the practical application of this technique in seed phenotyping still needs to be developed for use in laboratories with large volumes of analyses, lots, genotypes and harvests. Research has been accelerated to overcome the practical challenges of this method, as seen in works using model update algorithms, online classification systems, and real-time classification maps. Thus, there are strong indications that the application of multispectral image analysis will reach the routine of seed analysis laboratories. 650 $aSpectroscopy 650 $aSemente 653 $aClassificação 653 $aDeep learning 653 $aEspectroscopia 653 $aHyperspectral imaging 653 $aImagem hiperespectral 653 $aMachine learning 653 $aMultispectral imaging 653 $aSeed classification 700 1 $aVIEIRA, E. S. N. 700 1 $aPANOBIANCO, M. 773 $tSeed Science Research$gv. 33, p. 9-22, 2023.
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